Black Lives Matter – Wat er nu gebeurt in de wereld

Naast opwarming van de aarde en Corona is er nog een andere grote verandering gaande in 2020. Ik las net een post over 2020 die ik heel passend vind:

Whether you like it or not, this year will be written in history, your children will be educated of these events. They are gonna ask you what you did, wouldn’t it be embarrassing to say to your own children that you did nothing because you were uncomfortable.

Heel passend vind ik. Iedereen mag natuurlijk zelf beslissen hoe om te gaan met alles wat gaande is, maar het is wel belangrijk om te bedenken dat met niets doen er ook niets veranderd. En dat met niets doen je wellicht zelfs steun geeft aan iets waar je ook weer niet achter staat.

Zelf merk ik dat racisme en de ‘black lives matter’ protesten me meer en meer bezighouden. Ik was (zoals velen denk ik) in de veronderstelling dat het in Nederland niet meer echt voorkomt, maar na mij verdiept te hebben, blijk ik het mis te hebben. Ook in Nederland is dit nog dagelijks gaande en een vriendin vertelde mij dat als zij met haar zwarte vriend over straat loopt ze nog steeds boze blikken krijgen en dat er ook regelmatig iemand van een afstand ‘Hey neger!’ roept. Vanaf een veilige afstand (natuurlijk). Dit verbaast me, maakt me boos en zorgt ervoor dat ik me gewoon een beetje schaam om blank te zijn. Hier moeten we iets aan doen dacht ik, dit kan zo niet langer!

– Iets wat ik ook niet wist is dat het woord ‘neger’ afstamt van het kolonialisme waar dit eigenlijk een ander woord was voor slaaf en ‘onderdanig aan wit’. Dit woord draagt dus zoveel minderwaardigheid met zich mee dat niemand dit woord verdient. –

Zelf denk en hoop ik dat veel mensen niet zo goed weten dat dit nog altijd speelt. Ook merk ik zelf dat als je niet op zoek gaat naar de verhalen, je er niet zo snel iets over hoort. Meerdere malen bleek het dat ik de eerste was die durfde te vragen hoe het nu is voor de ander en wat hij/zij nog dagelijks meemaakt. Eigenlijk gek dat er niet of nauwelijks over gesproken wordt. En helaas betekent dit dus dat het nog steeds voorkomt. En dat moet anders! Met Covid’19 in mijn achterhoofd vind ik het lastig om te gaan protesteren want zorgverleners en vele andere hebben hard geknokt voor ieders gezondheid en dan nu de drukte en mensen opzoeken voelt niet goed. Ik heb daarom een anderen manier gevonden om het bewustzijn in mijn omgeving te vergroten.

Afgelopen nacht kon ik niet in slaap komen omdat woorden en zinnen hierover maar door mijn hoofd bleven spoken. Uiteindelijk stond ik op om pen en papier te pakken. Er vormde zich zomaar een gedicht op papier dat ik heb uitgewerkt tot het onderstaande. Dit gedicht ga ik proberen op zoveel mogelijk social media te delen om zo bewustzijn te creëeren. Denk na over wat je zelf doet (of niet doet), hoe je kunt helpen en hoe we dit voor eens en altijd uit de wereld kunnen krijgen!

When we stand together, there is no limit to what we can achieve!

Gedichten schrijven

Op de basisschool schreef ik mijn eerste gedicht. Het was voor een gedichtenwedstrijd van Stichting ‘Doe een Wens’. De wedstrijd kwam voort uit de laatste wens van een ziek kind. Uiteindelijk is mijn gedicht in de ‘Stichting Doe een Wens’ gedichtenbundel gekomen en had ik, net als 30 andere kinderen, gewonnen!

Hierna heb ik nog een gedicht geschreven voor mijn opa en dit gedicht later uitgebreid, zodat ik deze tijdens zijn herdenkingsdienst kon voorlezen. Hierna heb ik eigenlijk geen gedichten meer geschreven. Dit vind ik eigenlijk wel jammer, omdat ik het mij herinner als een leuk creatief proces. Daarom is het plan om op mijn blog af en toe een nieuw gedicht te plaatsen (En nu ik het hardop heb gezegd en geschreven, moet ik me er uiteraard ook aan houden).

Het gedicht waarmee het begon en ik de wedstrijd won staat hieronder:

Dromen en Wensen
De meeste droen zijn bedrog.
Maar wat zijn wensen dan?
Waarheid, verzinsels, bedrog
Of iets wat je heel graag wilt?
Weet jij het, weet ik het.

Iedereen droomt wel eens.
Maar wenst ook iedereen?
Over eeuwig leven, niet ziek ijn
Of over iets wat je heel graag wilt?
Weet jij het, weet ik het.

Wat wens je als je ziek bent?
Wens je dan om beter te worden?

Wat droom je als je ziek bent?
Droom je dan wat er in de toekomst gebeurt?

Weet jij het, weet ik het.
Weet jij het, weet ik het.

Britt Vossen, 11 jaar