Bloed doneren

Gisteren heb ik voor de tweede keer bloed gedoneerd. De eerste keer ging ik twee keer bijna van mijn stokje, maar gisteren ging het helemaal goed. Na 15 minuten huppelde ik vrolijk het ziekenhuis weer uit.

Terwijl ik het ziekenhuis uithuppelde, besefte ik me dat er nog steeds te weinig bloed- of  plasmadonoren zijn. Er stond ook een oproep bij Sanquin voor donoren met bloed O-. Dus als je deze bloedgroep hebt, hup hup schrijf je in! Hahah.. Daarom vind ik het een goed plan om hier een korte blog aan te wijden, zodat jij wellicht ook over de streep getrokken wordt om donor te worden.

Je hoeft niet iedere week in het ziekenhuis te zitten, want vrouwen mogen maximaal 3x per jaar en mannen maximaal 5x per jaar bloed geven. Ook mag je alleen bloed geven als je opgeroepen wordt. De oproep betekent dat er vraag is naar jouw bloedgroep en je hebt dan 2 weken de tijd om naar Sanquin te gaan, op een moment dat het jou schikt. Je hoeft geen afspraak te maken, dus je kunt gaan wanneer het jou uitkomt.

Ook is het fijn dat bij elke donatie een medische keuring gedaan wordt. Voordat je mag doneren, worden jouw ijzergehalte en bloeddruk gemeten. Bij een te lage waarde wordt dit verteld en kun je hier iets aan doen. Zo voorkom je dat je zelf last krijgt van bijvoorbeeld een te lage ijzerwaarde. Ook word je bloed iedere keer getest op bloedoverdraagbare infectieziekten zoals HIV, Hepatitis en HTLV-I/II (een virus dat een zeldzame vorm van leukemie kan veroorzaken). Als ze op een gegeven moment een van deze ziektes  in jouw bloed vinden, zullen ze je op de hoogte stellen. Zo ben je  dus in een vroeg stadium op de hoogte dat je deze infectieziekte hebt, wellicht voordat je symptomen ervaart. Persoonlijk vind ik deze persoonlijke check fijn. Vooral ijzergehalte en ijzervoorraad is extra belangrijk voor vrouwen.

MAAR boven alles is het van cruciaal belang dat er een bloedtransfusie gegeven kan worden op het moment dat een gewonde of zieke medemens dit hard nodig heeft. Elk jaar krijgen gemiddeld 300.000  mensen in Nederland een bloedproduct of plasma-medicijn. Dit betreft niet alleen slachtoffers van een ongeluk waarbij ze veel bloed verloren zijn, maar ook mensen met ernstige ziektes waarbij ze bloed nodig hebben om te kunnen herstellen. Bijvoorbeeld bij de behandeling van kanker, deze patienten krijgen vaak bloedtransfusies. Dus bedenk maar even hoeveel mensen deze ingrijpende ziekte niet zouden overleven zonder bloed donoren. Zo zijn er heel veel verhalen van mensen die niet meer zouden leven zonder bloeddonoren. Nog meer patientverhalen lezen om je te overtuigen?
Ga naar: https://www.sanquin.nl/bloed-krijgen/patientverhalen

Dus schrijf je in als bloeddonor en red met jouw bloed levens!

Duurzame vervangingen

In deze gekke tijd maak ik me enerzijds druk om ieders gezondheid en anderzijds ook over hoe we straks verder gaan. Ik denk namelijk dat dit ook een perfect moment is om een duurzame start te maken. Het betekent niet dat we geen leuke dingen meer kunnen doen als dit eindelijk voorbij is, maar ik hoop dat we bedachtzamer en duurzamer verder gaan.
Om hier een steentje aan bij te dragen heb ik een aantal duurzame initiatieven en ideeën die makkelijk toe te passen zijn. Deze vervangingen vergen weinig aanpassing in het dagelijks leven maar hebben toch een positieve invloed op de wereld (sounds big hè!).  Veel van deze oplossingen zullen nogal voor de hand liggen, maar beter te vaak onder de aandacht brengen dan helemaal niet. Onthoud dat dit slechts een paar suggesties zijn die al een positieve invloed hebben. Beter iets dan niets!

Sinds een paar jaar heb ik houdbaarheidsfolie uit de keuken verbannen. Dit is makkelijk te vervangen door plastic bakjes, siliconen afdekhoesjes en speciale siliconen afdekhoesjes voor fruit. Deze drie vervangingen zijn te hergebruiken en kunnen na gebruik simpelweg in de vaatwasser of afgewassen worden.
Ook boterhammenzakjes koop ik niet meer. Meestal gebruik ik plastic bakjes of hersluitbare plastic zakken. Ik dwing mezelf de hersluitbare plastic zakjes na gebruik af te spoelen en opnieuw te gebruiken. Ook heb ik sinds kort bijenwax wraps. Dit is misschien wel de beste vervanging voor plastic boterhammenzakjes omdat er geen potentiële schadelijke plastic stoffen in zitten, een helemaal natuurlijk product is en ook compact in je tas is als de boterhammen op zijn. Ik heb de bijenwax wraps vorige week pas gekocht en dus nog niet echt goed kunnen gebruiken. Een soort van product review zal ik later toevoegen.

Mijn vriend neemt ‘s morgens graag een kopje koffie mee in de auto op weg naar het werk. Ik hou niet zo van wegwerp PLASTIC bekers, maar door kartonnen bekertjes te kopen is de impact al kleiner. Sinds een half jaar koop ik dus enkel nog kartonnen bekertjes. – Trouwens tussendoor een teleurstellend feitje; sinds een tijdje zijn wegwerpbekertjes verboden in de supermarkten. Veel supermarkten hebben dit opgelost door simpelweg de naam van het product te veranderen, want door het bekertjes te noemen is het ineens wel toegestaan. Plank misgeslagen als je het mij vraagt.

Ik koop vaak fruit en eieren bij de lokale boer. Om te voorkomen dat zij elke keer weer een nieuw plastic zakje om mijn groente en fruit doen, neem ik mijn plastic zakjes weer mee en vraag ik of ze het fruit daarin kunnen doen. Ze kijken me nog steeds een beetje gek aan, maar ik vind het fijn en dat vind ik belangrijker dan de gekke gezichten.
Karton en papier wordt over het algemeen al redelijk goed gerecycled, maar ik ontdekte dat ‘vies’ karton zoals gebruikte pizzadozen niet gerecycled kunnen worden. Dit wordt vervolgens dus alsnog weggegooid. Het schijnt dat je de pizzadoos in stukjes kan knippen en in de tuin kan stoppen. Op deze manier vergaat het gewoon en dient het als compost voor de plantjes. Dit ga ik dus proberen de volgende keer dat ik pizza heb gegeten!  

Als laatste daag ik je uit om te kijken of je iets nieuws kan maken van ‘afval’ in plaats van het gewoon weg te gooien. Bijvoorbeeld kurken; je kan kurken weggooien maar je kan ze ook opsparen en ze gebruiken als bordjes in de moestuin om aan te geven welke zaadjes je hebt gezaaid. Leuk toch? Op deze manier hoef je ze niet weg te gooien!

Dit zijn slechts een paar ideeën die je kan toepassen zonder te veel te moeten opgeven of aanpassen. Ook zal het niet altijd direct perfect zijn of gaan, maar elke stap telt en stapje voor stapje maken we de wereld samen duurzamer!

Voorzaaien en de Moestuin

Een grote hobby van mij is de moestuin en hier zelf etenswaren verbouwen. Dit is de meest duurzame manier om groente en fruit te eten. Het geeft mij veel voldoening als ik, na weken werken, de vruchten kan oogsten uit eigen tuin. Je ziet echt letterlijk dat je harde werken wordt beloond. Ook vind ik het rustgevend om in de aarde te wroeten. Ik kan mijn hoofd even leegmaken en ben heerlijk buiten bezig. Een ander voordeel is dat je met het mooie weer een bruin kleurtje krijgt.

Afgelopen weekend was ik van plan om alle zaadjes die ik heb te planten. Nou denk je, ALLE zaadjes!? Ja ALLE! Ik heb veel zaadjes verzameld over de jaren. Maar na een eerste poging dit jaar merkte ik dat maar 1/3 van de zaadjes uitkwamen. Ik heb het vermoeden dat de zaadjes afgelopen winter vochtig zijn geworden en bevroren. Ze zijn dus ‘dood gegaan’ (*snik snik*). Daarom is het plan om dit jaar alle zaadjes te zaaien en alles wat uitkomt buiten in de moestuin te poten. Volgend jaar kan ik dan een nieuwe ‘frisse’ start maken.

Ik vroeg Roy om een foto te maken en hij begon te mopperen over dat ik een slechte achtergrond had uitgekozen. Hahaha geboren fotograaf zou je denken? Ik denk dat hij vanaf nu maar al mijn fotos moet maken! Wat denken jullie?

Een nieuwe start is ook iets wat ik zo fijn vind aan de moestuin. In de lente begint alles weer van vooraf aan. Het kan dat je een seizoen alles verpest en dat niets lukt, maar het jaar erna kun je gewoon weer opnieuw beginnen. De zaadjes die dit jaar wel uitkomen mogen uiteraard groeien en bloeien in mijn moestuin. Het plan is om van die oogst een paar vruchten te drogen zodat ik die zaadjes kan bewaren voor volgend jaar. Op deze manier hoef ik volgend jaar minder zaadjes nieuw te kopen, maar kan ik gewoon mijn eigen zaadjes drogen.

Om alle zaadjes voor te zaaien, heb ik een aantal eierdozen verzameld en daar de zaadjes in de kuipjes gezaaid in wat potgrond. Eierdozen vergaan gewoon na een tijdje, dus als een zaadje is uitgekomen, knip ik het kuipje los van de rest en stop ik dat in z’n geheel in de grond.

Dit werkt heel goed en je hoeft de worteltjes van het plantje niet los te trekken om het te kunnen poten. Dit jaar probeer ik ook nog wat nieuwe groente te kweken zoals aubergine en goya. Ik betwijfel of het klimaat in Nederland warm genoeg is om deze groentes te laten groeien, maar daar kom ik maar op een manier achter; PROBEREN.

“You never fail, unless you stop trying” – Albert Einstein

My Lifestyle

Nu even geen recept of foodblog, maar een over mijn ‘lifestyle’. Wat houdt mij bezig in een week? Ik leef zo goed als ik kan bewust en actief. Dat betekent dat ik bewuste keuzes maak omtrent voeding, financiën, kleding, energiemaatschappij en meer. In deze blog zal ik het hebben over mijn voeding en bewegings keuzes. Ik probeer gezond en milieuvriendelijk te eten door bijvoorbeeld zoveel mogelijk milieuvriendelijke boodschappen te doen en ga ik naar een lokale boer. Daarnaast hou ik een moestuin bij om wat extra groente en fruit te laten kweken. De moestuin is een hobby die ik steeds serieuzer neem. Zelfs nu we druk aan het verbouwen zijn kon ik het niet laten om toch het nodige te zaaien.

Ik heb qua voeding allerlei stijlen, diëten en uitdagingen geprobeerd. Ik merkte dat ze vaak op korte termijn effect voor mij hadden, maar dat er telkens een ‘onafgemaakt’ gevoel achter bleef alsof ik toch het doel niet bereikt had. Daarom heb ik drie weken geleden de “Liefdevol Voeden – Instagram Cursus” gevolgd van Saraï Pannekoek. Dit heeft voor mij vele deuren geopend en heeft mij op een nieuw pad gezet. Dit nieuwe pad geeft mij een andere kijk naar mezelf en alles wat daarbij hoort. Ik merk na 3 weken al dat ik echt anders naar voeding kijk en meer probeer te luisteren naar mijn lichaam in plaats van naar mijn hoofd dat (als een echte bèta) even berekent hoeveel ik kan en mag eten.

Ook hou ik van bewegen en kan ik niet goed stil zitten. Zeker in de huidige crisistijd probeer ik elke dag genoeg te bewegen. Dit helpt mij positief, gefocused en helder te blijven. Ik doe elke dag een half uurtje yoga en een strength and conditioning workout van Buitengewoon Sportief. Ik ga al meer dan 5 jaar naar deze sportschool en geef hier het laatste jaar ook wekelijks een uurtje les. De sportschool is fantastisch in mijn opzicht. Iedereen is welkom en iedereen steunt elkaar ongeacht hoe nieuw, sterk of snel iemand is. Credits hiervoor gaan uiteraard naar Dennis Kneepens, de eigenaar.

Voordat ik begon bij Buitengewoon Sportief deed ik enkel wat fitness bij de universiteits sportschool en was ik niet echt bezig met voeding. Geleidelijk ben ik me meer en meer gaan interesseren in voeding en een sustainable lifestyle. Dit is voor mij echt een stip op de horizon waar ik elke dag mee bezig ben en waar ik constant nieuwe dingen leer en probeer. Ik merk dat er veel meningen en onderzoeken zijn naar voeding. Ik zie soms door de bomen het bos niet meer en ben ook echt zeker geen diëtiste. Dus blogs die ik zal te schrijven over voeding en sport zullen zoveel mogelijk gebaseerd zijn op mijn eigen ervaringen of onafhankelijke, volledige artikelen. Ik zal ook de bronnen vermelden zodat dit duidelijk is.

Tot snel! En beweeg genoeg, eet gezond, geniet en ‘enjoy the journey’!