Kookblog: Indiase Linzensoep

Afgelopen weekend was het Pasen en daar hoort een brunch natuurlijk bij. Dit jaar besloot ik om een lekkere, gezonde en gevulde soep te maken. Na bladeren in allerlei kookboeken bleef mijn oog steken op deze linzensoep met zoete aardappel en heerlijke kruiden van Rens Kroes (Power Food; Van Friesland naar New York)

De soep is door de zoete aardappel en indiase kruiden zoeter dan dat ik gewend ben. Hij is ook erg gezond en bevat alle benodigde voedingsstoffen voor een volledige maaltijd. In het recept vond ik nog wel een klein foutje, want bij de ingredienten staat geen lente-ui terwijl je dit volgens de bereiding wel moet snijden. De lente-ui heb ik dus toegevoegd aan het lijstje ingredienten.

Hieronder vind je het recept voor deze lekkere soep. Ik ben nog van plan om te experimenteren met andere kruiden of extra toevoegingen om de zoete smaak te versterken of tegen te hangen. Updates zullen dus volgen.  

Het recept uit het boek van Rens Kroes:
Voor 4 personen en bereidingstijd is ongeveer 35 minuten.
Ingrediënten:
– 1 middelgrote rode ui
– 2 teentjes knoflook
– ½ el Kokosolie om in te bakken
– ½ tl Laospoeder (Verse gember of gemberpoeder/ djahé is een goede vervanger, vind ik)
– ½ tl Kardemompoeder
– ½ tl Kerriepoeder
– 1 tl kurkuma
– 1 tl Ketoembar
– 1 tl Komijnpoeder
– Mespuntje cayennepoeder
– 2 biologische groentebouillonpoeder (Jumbo)
– 180g rode linzen
– 2 middelgrote zoete aardappelen
– 3 middelgrote winterwortels
– 2 lente-uitjes

Bereiding:
Snipper de rode ui en de knoflook. Bak eerst de ui een minuutje met de kokosolie in een soeppan. Doe dan alle specerijen en de knoflook erbij en bak 2 minuutjes mee. Giet er 1,5l water bij, voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Spoel de linzen in een zeef onder koud water af en voeg ze aan het kokende bouillonwater toe.
Schil vervolgens de zoete aardappelen en wortels. Rasp vervolgens één zoete aardappel. Snijd de andere zoete aardappel en de wortels in kleine blokjes. Als de linzen 5 minuten hebben gekookt, kunnen de groenten erbij. Kook alles in circa 15 min. gaar. Laat de soep hierna nog 10 min op laag vuur pruttelen.
Snijdt de lente-uitjes in ringetjes en garneer met de soep hiermee voor het opdienen.

Eerste kookblog (bear with me) – Bosbessentaart met Peer

Net als zoveel andere heb ik tijdens de crisis meer tijd gevonden voor activiteiten waar ik voorheen niet echt aan toe kwam. Een daarvan is het maken van deze website en een andere is koken en bakken. Ik vind koken en bakken heel rustgevend en ik kan er al mijn creatieve energie op loslaten. Als kers op de taart creëer je óók nog iets lekkers! Ik heb al allerlei misbaksels gemaakt (van vegan zandkoekjes tot bobotie en courgette-kokos koekjes) en ik zal deze recepten delen op het moment dat ze beter gelukt zijn.

Gisteravond bedacht ik na het sporten (home workout obviously) dat het lekker was om een taart te maken. Het liefst een taart zonder schuldgevoel en een te groot risico op Corona kilo’s. Ik herinnerde me een recept van ‘Healthy by Elisa’ dat ik vorige week op Instagram voorbij zag komen. Ik had uiteraard goede voorbereidingen getroffen (NOT) en dus had ik geen amandel- en havermeel meer in huis. Ik besloot daarom om kokosmeel en speltmeel te gebruiken aangezien zowel amandel- als kokosmeel beiden wat vetter en zoeter zijn en spelt- en havermeel beiden wat hartiger smaken dacht ik dat dat het wel zou moeten lukken.

Na een uurtje knutselen en wachten (duurt lang!), was het resultaat klaar om 22:00. Ja I know, beetje laat voor taart maar wat was hij lekker!! Ik denk dat de kokosmeel iets minder zoetig is dan amandelmeel, want de bodem mocht voor mijn smaak iets zoeter. Ik ben absoluut geen zoetekauw, dus dat betekent dat hij niet echt zoet was.. Al met al is het een heerlijke, gezonde taart zonder geraffineerde suikers en kunstmatige smaak- of zoetstoffen. Je zou de taart ook prima als volwaardig ontbijt met wat kwark voor de eiwitten kunnen eten. Ik heb de taart ook uitgedeeld aan vrienden en overburen (Ja met 1,5 mtr afstand) en ze vonden hem heel lekker! Dus nog beter gelukt dan dat ik zelf dacht!