Verbouwing

Een andere bezigheid waar op dit moment veel tijd in gaat zitten is de verbouwing van ons huis. We hebben dit huis 4 jaar geleden gekocht van de oma van Roy. Zij hebben dit huis zelf gebouwd in 1962 en Roy’s vader heeft hier gewoond vanaf zijn tiende jaar. Na 3 jaar gewoond te hebben in dit oude, niet geïsoleerde, klassieke huis waren onze verbouwingsplanning klaar en zijn we begonnen. Het doel; om toveren tot een groter, moderner en duurzamer huis.

Het maken van de plannen voor ons nieuwe huis was lastig. We wisten dat we groter wilden, maar welke vorm, waar aanbouwen en welke indeling waren voor ons hele moeilijke vragen. We hebben een architect aangenomen om ons te helpen met deze vragen. Dit bleek een hele goede investering, want de architect kwam met hele leuke ideeën waar wij zelf nooit aan gedacht hadden. Zo gaan we een vide maken en hebben we een lichtkoepel in het dak om zo een hele lichte verdieping en begane grond te maken. Dit vind ik zo’n leuk idee! Ook is een architect heel handig bij het aanvragen van een vergunning. Onze architect wist dat het vaak slim is om eerst een principe-verzoek in te dienen omdat het zo’n radicale verandering gaat worden. Door dit principe-verzoek wisten we, voor het maken van alle detail tekeningen, al of de verbouwing door de gemeente goedgekeurd zou worden. Dus na een half jaar hadden we een definitieve tekening en een vergunning aangevraagd.

Toen op Roy’s verjaardag, 15 juli 2019 ging het avontuur beginnen. We sliepen voor het eerst in het tuinhuis en begonnen met slopen. Het huis werd gestript tot op de steen en ook de bijkeuken werd gesloopt. De fundering werd gegraven (veel dieper dan we in eerste instantie dachten, want de bodem bleek niet stevig genoeg). Dit betekende dat we de huidige fundering hebben ondersteund en de nieuwe fundering meer dan 1 meter diep hebben moeten maken. Daarna begon het metselen en het leggen van de leidingen. Ook het dak is eraf gehaald en ik moet zeggen: ‘Ik wist niet dat frisbeen met dakpannen zo leuk was! Hahaha’. Zo zijn er nog veel dingen gebeurd in het jaar dat we nu bijna bezig zijn. En zie hieronder het verschil na een jaar werken.

Er staat uiteraard nog veel werk te wachten, maar 1 juli begint de stukadoor met het stuken van de buitenkant. Tegelijkertijd gaan we de houten gevelbekleding maken en als de stukadoor klaar is gaan we de muren en kozijnen verven. Dan gaan we naar binnen en staan ons wederom allerlei keuzes, uitdagingen en mijlpalen te wachten. Er zijn een aantal (duurzame) ideeën die ik wil onderzoeken en uitproberen in het huis en die zal ik dus proberen te delen in blogs het komende jaar.

Heb jij nog goede tips, ideeën of andere opmerkingen? Laat ze hieronder achter!