Voorzaaien en de Moestuin

Een grote hobby van mij is de moestuin en hier zelf etenswaren verbouwen. Dit is de meest duurzame manier om groente en fruit te eten. Het geeft mij veel voldoening als ik, na weken werken, de vruchten kan oogsten uit eigen tuin. Je ziet echt letterlijk dat je harde werken wordt beloond. Ook vind ik het rustgevend om in de aarde te wroeten. Ik kan mijn hoofd even leegmaken en ben heerlijk buiten bezig. Een ander voordeel is dat je met het mooie weer een bruin kleurtje krijgt.

Afgelopen weekend was ik van plan om alle zaadjes die ik heb te planten. Nou denk je, ALLE zaadjes!? Ja ALLE! Ik heb veel zaadjes verzameld over de jaren. Maar na een eerste poging dit jaar merkte ik dat maar 1/3 van de zaadjes uitkwamen. Ik heb het vermoeden dat de zaadjes afgelopen winter vochtig zijn geworden en bevroren. Ze zijn dus ‘dood gegaan’ (*snik snik*). Daarom is het plan om dit jaar alle zaadjes te zaaien en alles wat uitkomt buiten in de moestuin te poten. Volgend jaar kan ik dan een nieuwe ‘frisse’ start maken.

Ik vroeg Roy om een foto te maken en hij begon te mopperen over dat ik een slechte achtergrond had uitgekozen. Hahaha geboren fotograaf zou je denken? Ik denk dat hij vanaf nu maar al mijn fotos moet maken! Wat denken jullie?

Een nieuwe start is ook iets wat ik zo fijn vind aan de moestuin. In de lente begint alles weer van vooraf aan. Het kan dat je een seizoen alles verpest en dat niets lukt, maar het jaar erna kun je gewoon weer opnieuw beginnen. De zaadjes die dit jaar wel uitkomen mogen uiteraard groeien en bloeien in mijn moestuin. Het plan is om van die oogst een paar vruchten te drogen zodat ik die zaadjes kan bewaren voor volgend jaar. Op deze manier hoef ik volgend jaar minder zaadjes nieuw te kopen, maar kan ik gewoon mijn eigen zaadjes drogen.

Om alle zaadjes voor te zaaien, heb ik een aantal eierdozen verzameld en daar de zaadjes in de kuipjes gezaaid in wat potgrond. Eierdozen vergaan gewoon na een tijdje, dus als een zaadje is uitgekomen, knip ik het kuipje los van de rest en stop ik dat in z’n geheel in de grond.

Dit werkt heel goed en je hoeft de worteltjes van het plantje niet los te trekken om het te kunnen poten. Dit jaar probeer ik ook nog wat nieuwe groente te kweken zoals aubergine en goya. Ik betwijfel of het klimaat in Nederland warm genoeg is om deze groentes te laten groeien, maar daar kom ik maar op een manier achter; PROBEREN.

“You never fail, unless you stop trying” – Albert Einstein

My Lifestyle

Nu even geen recept of foodblog, maar een over mijn ‘lifestyle’. Wat houdt mij bezig in een week? Ik leef zo goed als ik kan bewust en actief. Dat betekent dat ik bewuste keuzes maak omtrent voeding, financiën, kleding, energiemaatschappij en meer. In deze blog zal ik het hebben over mijn voeding en bewegings keuzes. Ik probeer gezond en milieuvriendelijk te eten door bijvoorbeeld zoveel mogelijk milieuvriendelijke boodschappen te doen en ga ik naar een lokale boer. Daarnaast hou ik een moestuin bij om wat extra groente en fruit te laten kweken. De moestuin is een hobby die ik steeds serieuzer neem. Zelfs nu we druk aan het verbouwen zijn kon ik het niet laten om toch het nodige te zaaien.

Ik heb qua voeding allerlei stijlen, diëten en uitdagingen geprobeerd. Ik merkte dat ze vaak op korte termijn effect voor mij hadden, maar dat er telkens een ‘onafgemaakt’ gevoel achter bleef alsof ik toch het doel niet bereikt had. Daarom heb ik drie weken geleden de “Liefdevol Voeden – Instagram Cursus” gevolgd van Saraï Pannekoek. Dit heeft voor mij vele deuren geopend en heeft mij op een nieuw pad gezet. Dit nieuwe pad geeft mij een andere kijk naar mezelf en alles wat daarbij hoort. Ik merk na 3 weken al dat ik echt anders naar voeding kijk en meer probeer te luisteren naar mijn lichaam in plaats van naar mijn hoofd dat (als een echte bèta) even berekent hoeveel ik kan en mag eten.

Ook hou ik van bewegen en kan ik niet goed stil zitten. Zeker in de huidige crisistijd probeer ik elke dag genoeg te bewegen. Dit helpt mij positief, gefocused en helder te blijven. Ik doe elke dag een half uurtje yoga en een strength and conditioning workout van Buitengewoon Sportief. Ik ga al meer dan 5 jaar naar deze sportschool en geef hier het laatste jaar ook wekelijks een uurtje les. De sportschool is fantastisch in mijn opzicht. Iedereen is welkom en iedereen steunt elkaar ongeacht hoe nieuw, sterk of snel iemand is. Credits hiervoor gaan uiteraard naar Dennis Kneepens, de eigenaar.

Voordat ik begon bij Buitengewoon Sportief deed ik enkel wat fitness bij de universiteits sportschool en was ik niet echt bezig met voeding. Geleidelijk ben ik me meer en meer gaan interesseren in voeding en een sustainable lifestyle. Dit is voor mij echt een stip op de horizon waar ik elke dag mee bezig ben en waar ik constant nieuwe dingen leer en probeer. Ik merk dat er veel meningen en onderzoeken zijn naar voeding. Ik zie soms door de bomen het bos niet meer en ben ook echt zeker geen diëtiste. Dus blogs die ik zal te schrijven over voeding en sport zullen zoveel mogelijk gebaseerd zijn op mijn eigen ervaringen of onafhankelijke, volledige artikelen. Ik zal ook de bronnen vermelden zodat dit duidelijk is.

Tot snel! En beweeg genoeg, eet gezond, geniet en ‘enjoy the journey’!

Kookblog: Indiase Linzensoep

Afgelopen weekend was het Pasen en daar hoort een brunch natuurlijk bij. Dit jaar besloot ik om een lekkere, gezonde en gevulde soep te maken. Na bladeren in allerlei kookboeken bleef mijn oog steken op deze linzensoep met zoete aardappel en heerlijke kruiden van Rens Kroes (Power Food; Van Friesland naar New York)

De soep is door de zoete aardappel en indiase kruiden zoeter dan dat ik gewend ben. Hij is ook erg gezond en bevat alle benodigde voedingsstoffen voor een volledige maaltijd. In het recept vond ik nog wel een klein foutje, want bij de ingredienten staat geen lente-ui terwijl je dit volgens de bereiding wel moet snijden. De lente-ui heb ik dus toegevoegd aan het lijstje ingredienten.

Hieronder vind je het recept voor deze lekkere soep. Ik ben nog van plan om te experimenteren met andere kruiden of extra toevoegingen om de zoete smaak te versterken of tegen te hangen. Updates zullen dus volgen.  

Het recept uit het boek van Rens Kroes:
Voor 4 personen en bereidingstijd is ongeveer 35 minuten.
Ingrediënten:
– 1 middelgrote rode ui
– 2 teentjes knoflook
– ½ el Kokosolie om in te bakken
– ½ tl Laospoeder (Verse gember of gemberpoeder/ djahé is een goede vervanger, vind ik)
– ½ tl Kardemompoeder
– ½ tl Kerriepoeder
– 1 tl kurkuma
– 1 tl Ketoembar
– 1 tl Komijnpoeder
– Mespuntje cayennepoeder
– 2 biologische groentebouillonpoeder (Jumbo)
– 180g rode linzen
– 2 middelgrote zoete aardappelen
– 3 middelgrote winterwortels
– 2 lente-uitjes

Bereiding:
Snipper de rode ui en de knoflook. Bak eerst de ui een minuutje met de kokosolie in een soeppan. Doe dan alle specerijen en de knoflook erbij en bak 2 minuutjes mee. Giet er 1,5l water bij, voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Spoel de linzen in een zeef onder koud water af en voeg ze aan het kokende bouillonwater toe.
Schil vervolgens de zoete aardappelen en wortels. Rasp vervolgens één zoete aardappel. Snijd de andere zoete aardappel en de wortels in kleine blokjes. Als de linzen 5 minuten hebben gekookt, kunnen de groenten erbij. Kook alles in circa 15 min. gaar. Laat de soep hierna nog 10 min op laag vuur pruttelen.
Snijdt de lente-uitjes in ringetjes en garneer met de soep hiermee voor het opdienen.

Eerste kookblog (bear with me) – Bosbessentaart met Peer

Net als zoveel andere heb ik tijdens de crisis meer tijd gevonden voor activiteiten waar ik voorheen niet echt aan toe kwam. Een daarvan is het maken van deze website en een andere is koken en bakken. Ik vind koken en bakken heel rustgevend en ik kan er al mijn creatieve energie op loslaten. Als kers op de taart creëer je óók nog iets lekkers! Ik heb al allerlei misbaksels gemaakt (van vegan zandkoekjes tot bobotie en courgette-kokos koekjes) en ik zal deze recepten delen op het moment dat ze beter gelukt zijn.

Gisteravond bedacht ik na het sporten (home workout obviously) dat het lekker was om een taart te maken. Het liefst een taart zonder schuldgevoel en een te groot risico op Corona kilo’s. Ik herinnerde me een recept van ‘Healthy by Elisa’ dat ik vorige week op Instagram voorbij zag komen. Ik had uiteraard goede voorbereidingen getroffen (NOT) en dus had ik geen amandel- en havermeel meer in huis. Ik besloot daarom om kokosmeel en speltmeel te gebruiken aangezien zowel amandel- als kokosmeel beiden wat vetter en zoeter zijn en spelt- en havermeel beiden wat hartiger smaken dacht ik dat dat het wel zou moeten lukken.

Na een uurtje knutselen en wachten (duurt lang!), was het resultaat klaar om 22:00. Ja I know, beetje laat voor taart maar wat was hij lekker!! Ik denk dat de kokosmeel iets minder zoetig is dan amandelmeel, want de bodem mocht voor mijn smaak iets zoeter. Ik ben absoluut geen zoetekauw, dus dat betekent dat hij niet echt zoet was.. Al met al is het een heerlijke, gezonde taart zonder geraffineerde suikers en kunstmatige smaak- of zoetstoffen. Je zou de taart ook prima als volwaardig ontbijt met wat kwark voor de eiwitten kunnen eten. Ik heb de taart ook uitgedeeld aan vrienden en overburen (Ja met 1,5 mtr afstand) en ze vonden hem heel lekker! Dus nog beter gelukt dan dat ik zelf dacht!