Thuisstudie

Naast mijn baan volg ik op dit moment een cursus door middel van een thuisstudie. Deze bestaat uit 5 vakken; Formele Rechtbank omgeving (strafrecht), Inleiding in de psychologie, Forensische psychiatrie, Criminologie en Criminalistiek. Dit ben ik gaan volgen omdat ik me altijd aangetrokken heb gevoeld tot strafrecht en er nooit iets mee heb gedaan. Om te ontdekken of ik het vaktechnisch net zo leuk vind als dat ik denk, ben ik deze cursus gaan volgen.

Vanaf de middelbare school heb ik geroepen dat ik rechten (en dan vooral voor strafrecht) wilde gaan studeren. Door verschillende oorzaken ben ik elke keer een ander pad ingeslagen en heb ik uiteindelijk natuur- scheikunde gestudeerd, maar de interesse voor strafrecht is altijd gebleven. Omdat ik nu vaak onrust ervaar en de baan van rechercheur in mijn hoofd blijf spelen, heb ik besloten om deze cursus te gaan doen. Hierdoor kan ik eens goed proeven aan strafrecht en kijken of ik het werkelijk zo leuk vind als dat ik denk. Ook staat dit goed op mijn CV voor als er in de toekomst een passende recherchefunctie voorbijkomt.

Een thuisstudie naast een baan, verbouwing en sporten is soms wel heftig, maar op het moment dat ik er echt tijd voor inplan lukt het me best wel goed. Vooralsnog heb ik het vak strafrecht gehaald met een 8. Dit was voor mij het belangrijkste vak, dus daar ben ik heel blij om. Inleiding in de Psychologie heb ik niet gehaald. Ik had een 5 en na heel veel gedoe met de LOI kan ik het gemaakte examen enkel inzien in Leiderdorp (lang verhaald en wellicht deel ik hier later nog iets over). Nu ben ik bezig met forensische psychiatrie. De cursus loop tot oktober en wellicht heb ik wat verlenging nodig, omdat alles met Covid’19 een beetje heeft stilgelegen. Of ik de laatste 3 vakken haal binnen die tijd weet ik nog niet, maar ik weet in elk geval wel dat ik de LOI geen cent meer van mij gun en dus zit bijbetalen er niet meer in.

De cursus duurt dus nog even en ik doe mijn uiterste best om de laatste 3 vakken nog af te ronden. Ik krijg per vak een certificaat, dus ik kan in elk geval de affiniteit en succesvolle afronding van strafrecht aantonen op mijn CV. En dat was ook het hoofddoel voor mij. Concluderend zou ik iedereen aanraden om een cursus te doen op het moment dat je denkt dat jouw affiniteit ligt in een vakgebied waar je nog geen ervaring in hebt. Je kan zo kennis opdoen, je affiniteit ook op je CV laten zien en testen of je het ook echt zo leuk vindt als je denkt. Ook staan opleidingen en cursussen naast je baan vaak goed op je CV, dus in geval van sollicitaties etc. is dit ook altijd een plus. De LOI zou ik daarentegen afraden en als ik jou was, zou ik een ander opleidingsinstituut zoeken.

‘Every morning you have two choices: Continue to sleep with your dreams or wake up and chase them’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *