Kookblog: Indiase Linzensoep

Afgelopen weekend was het Pasen en daar hoort een brunch natuurlijk bij. Dit jaar besloot ik om een lekkere, gezonde en gevulde soep te maken. Na bladeren in allerlei kookboeken bleef mijn oog steken op deze linzensoep met zoete aardappel en heerlijke kruiden van Rens Kroes (Power Food; Van Friesland naar New York)

De soep is door de zoete aardappel en indiase kruiden zoeter dan dat ik gewend ben. Hij is ook erg gezond en bevat alle benodigde voedingsstoffen voor een volledige maaltijd. In het recept vond ik nog wel een klein foutje, want bij de ingredienten staat geen lente-ui terwijl je dit volgens de bereiding wel moet snijden. De lente-ui heb ik dus toegevoegd aan het lijstje ingredienten.

Hieronder vind je het recept voor deze lekkere soep. Ik ben nog van plan om te experimenteren met andere kruiden of extra toevoegingen om de zoete smaak te versterken of tegen te hangen. Updates zullen dus volgen.  

Het recept uit het boek van Rens Kroes:
Voor 4 personen en bereidingstijd is ongeveer 35 minuten.
Ingrediënten:
– 1 middelgrote rode ui
– 2 teentjes knoflook
– ½ el Kokosolie om in te bakken
– ½ tl Laospoeder (Verse gember of gemberpoeder/ djahé is een goede vervanger, vind ik)
– ½ tl Kardemompoeder
– ½ tl Kerriepoeder
– 1 tl kurkuma
– 1 tl Ketoembar
– 1 tl Komijnpoeder
– Mespuntje cayennepoeder
– 2 biologische groentebouillonpoeder (Jumbo)
– 180g rode linzen
– 2 middelgrote zoete aardappelen
– 3 middelgrote winterwortels
– 2 lente-uitjes

Bereiding:
Snipper de rode ui en de knoflook. Bak eerst de ui een minuutje met de kokosolie in een soeppan. Doe dan alle specerijen en de knoflook erbij en bak 2 minuutjes mee. Giet er 1,5l water bij, voeg de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Spoel de linzen in een zeef onder koud water af en voeg ze aan het kokende bouillonwater toe.
Schil vervolgens de zoete aardappelen en wortels. Rasp vervolgens één zoete aardappel. Snijd de andere zoete aardappel en de wortels in kleine blokjes. Als de linzen 5 minuten hebben gekookt, kunnen de groenten erbij. Kook alles in circa 15 min. gaar. Laat de soep hierna nog 10 min op laag vuur pruttelen.
Snijdt de lente-uitjes in ringetjes en garneer met de soep hiermee voor het opdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *