Linzen-tofu curry met zelfgemaakt naanbrood

Zoals als iedereen wel weet, draagt minder vlees eten aanzienlijk bij aan het creëren van een duurzamere wereld. Dit is een van de redenen waarom ik merk dat ik geleidelijk minder vlees eet. Ook nu ik meer tijd besteed aan koken en bakken heb ik de ruimte om lekkere vegetarische of veganistische recepten te proberen. Roy is voor mij een goede graadmeter, want hij ‘mist’ het vlees sneller in gerechten dan ik.
Een gerecht die zeker goed gekeurd werd door Roy is de onderstaande Linzen-tofu curry met zelfgemaakt naanbrood. Roy is allergisch voor koemelk dus heb ik het naanbrood zelfgemaakt met soya kwark en havermelk. Samen met de gerookte stukjes tofu was het een perfect gerecht al zeg ik het zelf! Al met al zou ik dit mijn eerste zelfbedachte gerecht kunnen noemen. Weliswaar geïnspireerd op allerlei bestaande linzencurry- en vegan naanbrood recepten, maar toch zelf gefinetuned en uiteraard gekookt. Petje af voor me! Hahah

Ja, we kunnen sinds het begin van deze blogs niet meer gewoon eten zonder fotos te maken! Hahaha

Hier dan het recept:
Naanbrood:
– 200 gr zelfrijzend bakmeel – of bloem naar keuze met een theelepel bakpoeder

– 125 gr soya kwark – of 150 gr soya kwark en geen havermelk
– 25 gr havermelk
– flinke snuf zout

Mix alle ingrediënten door elkaar en kneed dit tot een stevige bal. Indien het deeg nog te nat is, voeg nog wat extra bloem of bakmeel toe. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rusten. Maak ondertussen een mengsel van olijfolie, knoflook (1 tl) en gedroogde koriander (2 tl).
Verdeel het deeg vervolgens in 4 bollen en druk het plat. Bak dit voor ongeveer 5 minuten op 180 graden Celsius. Let op dat je het niet veel langer bakt, want dan wordt het snel droog. Klaar!

Linzen-tofu curry:
– 200 gr biologische gerookte tofu
– 1 blik linzen (400 gr)
– 2 tl curry poeder (ik gebruikte Garam Masala van Jonnie Boer)
– 150 ml kokosmelk
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 el soya saus
– 1 paprika
– 2 wortels
– 3 cm stuk verse gember
– 10 blaadjes verse munt

Bak de stukjes gerookte tofu voor 5 minuten. Let het op een diep bord en schenk de soya saus erover heen. Fruit vervolgens het snipperde uitje en wortel. Voeg daarna de knoflook en gember toe.
Voeg na ongeveer 5 minuten de paprika, linzen, curry poeder en kokosmelk toe. Laat dit voor 3-5 minuten sudderen waarna je de tofu als laatste toevoegt. Maar de tofu nog even goed warm en klaar!

Ik had het naanbrood in de warme oven gelaten zodat deze nog warm was toen de curry klaar was.

Schep de curry op een bord en voeg de munt blaadjes toe. Dit ziet er mooi uit en smaakt ook lekker erbij. Stukje naanbrood en smullen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *